Home Rosia Montana Gold Corporation Galerie Foto Despre Autor chelu`

Rosia Montana Gold Corporation


    Societatea comerciala Rosia Montana Gold Corporation S.A. (RMGC) reprezinta o societate mixta între Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului – Minvest S.A. Deva (19,3%), Gabriel Resources Limited (Canada) (80%) si actionari minoritari (0,7%). În acord cu licenta asupra concesiunii de explorare (Licenta), având data de 21 decembrie 1998, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a emis o licenta de exploatare catre Minvest ca titular, si catre RMGC în calitate de societate afiliata.
  În octombrie 2000, titularizarea Licentei a fost transferata de la Minvest la RMGC, astfel încât RMGC este în prezent titular, iar Minvest este societate afiliata. Licenta are un termen initial de 20 de ani si se poate reînnoi pentru perioade succesive de câte 5 ani.
    Societatea Rosia Montana Gold Corporation S.A. propune un Proiect pentru realizarea unei exploatari miniere a minereului de aur si argint, în localitatea Rosia Montana, România. Aceasta investitie va consta nu numai din mina propriu-zisa, ci si din activitati curente de explorare la nivel regional si local, asistenta acordata închiderii exploatarii miniere actuale subventionata de stat, activitati de relocare sau stramutare a populatiei, activitati privind patrimoniul cultural (prospectiuni arheologice, evaluari, catalogare si conservare artefacte semnificative), activitati privind diminuarea impactului activitatilor istorice asupra mediului, precum si activitati în sprijinul unor eforturi de dezvoltare locala si regionala. Pentru simplificare, în text se vor face referiri la acest complex de elemente sub denumirea de Proiectul Rosia Montana (Proiectul).
Minvest este responsabila pentru toate lucrarile miniere actuale, inclusiv toate responsabilitatile de mediu si pentru acelea care privesc posibila închidere a activitatilor curente. RMGC va fi responsabila pentru efectuarea si finantarea tuturor activitatilor de explorare si dezvoltare asociate Proiectului.
  Proiectul a început în 1997 prin activitati de proiectare si explorare. Aceste activitati vor continua pâna spre sfârsitul anului 2003 când se estimeaza începerea constructiei propriu-zise, implicând o investitie de capital de cca. 350-400 milioane USD. Exploatarea este planificata sa înceapa în anul 2005 si, pe baza rezervelor de minereu aprobate, sa continue pe o perioada de 17 ani, timp în care se estimeaza identificarea de noi rezerve, pe masura executarii unor foraje de explorare suplimentare. Se estimeaza ca activitatile din cadrul Proiectului vor avea o durata de cel putin 25 de ani. Dupa încetarea activitatilor va urma faza de închidere a activitatilor Proiectului cu o durata de câtiva ani, pe parcursul careia vor fi efectuate activitati de monitorizare si supraveghere a calitatii mediului.
Proiectul va fi amplasat lânga localitatea Rosia Montana, în judetul Alba, la aproximativ 80 km nord-vest de resedinta de judet Alba Iulia, si la 85 km nord-est de orasul Deva, în partea central-vestica a

    României. Amplasamentul se gaseste în cadrul actualei exploatari miniere Rosia Montana, în imediata vecinatate de nord-est a orasului Abrud. Proiectul este localizat într-o regiune cunoscuta sub numele de Patrulaterul Aurifer din Muntii Metaliferi, încadrati regional în Muntii Apuseni din Transilvania. Patrulaterul Aurifer este cunoscut din punct de vedere istoric ca fiind de peste 2000 de ani, cea mai importanta zona producatoare de aur din Europa.
 Amplasamentul minier se gaseste în cadrul unei arii unitare de exploatare miniera, cu o suprafata de 4282 hectare, concesionata RMGC, aceasta reprezentând una din cele doua concesiuni miniere pe care societatea le detine în regiune (Figura 2. 2). Proiectul propus este bine sustinut de infrastructura existenta: retele pentru distributia energiei electrice, retele de telecomunicatii, drumuri de acces. Râul Aries situat la aproximativ 10 km nord de Rosia Montana reprezinta sursa de alimentare cu apa.
Industria miniera a României a cunoscut un serios declin în ultimii ani, trecând în momentul de fata, printr-un amplu proces de restructurare. În 1977 erau mai mult de 175.000 de angajati în industria miniera, în timp ce astazi sunt mai putin de 67.000. Cele mai multe mine nu sunt profitabile, anticipându-se noi restructurari. În momentul redactarii acestui document, 279 de mine îsi asteapta închiderea, si alte 32 sunt în curs de a fi închise. Banca Mondiala a sprijinit Guvernul României printr-un împrumut de 44 de milioane USD si prin activitati de expertizare tehnica, destinate închiderii minelor, într-o încercare de a atenua serioasele probleme de mediu si sociale legate de aceste închideri.
 În prezent, la Rosia Montana functioneaza o exploatare miniera aflata în proprietatea statului, apartinând Minvest, care este subventionata de guvern într-o masura considerabila (Figura 2. 3). Deoarece exploatarea actuala nu este rentabila se prognozeaza închiderea acesteia. Activitatile miniere curente, în combinatie cu toate exploatarile anterioare din zona, unele din perioada preromana, au determinat generarea si acumularea unui debit semnificativ de ape acide, existenta unor lucrari miniere subterane înca deschise, a numeroase depozite de roca sterila si sterile de preparare al caror impact se rasfrânge asupra mediului si comunitatilor locale. Închiderea iminenta a acestei exploatari si pierderea a 775 de locuri de munca, vor avea un impact social, de mediu si economic serios asupra localitatilor Rosia Montana si Abrud.
Proiectul initiat de RMGC, propus a se realiza în cooperare cu Minvest, Guvernul României si comunitatile locale, are în vedere diminuarea multora dintre efectele acestui impact. Proiectul reprezinta o investitie majora pentru România, iar acest model de dezvoltare, odata încununat de succes, va fi primul dintr-o serie de investitii straine care privesc resursele naturale ale acestei regiuni.
 Se anticipeaza ca acest proiect ar putea reprezenta un prim pas semnificativ în directia revitalizarii si modernizarii importantei industrii miniere a României.
  Documentul de fata cuprinde o prezentare generala a principalelor elemente ale Proiectului propus. RMGC a elaborat aceasta prezentare ca document pentru prima etapa a procedurii de emitere a acordului de mediu în conformitate cu Ordinul ministrului apelor, padurilor si protectiei mediului nr. 125/1996 pentru aprobarea Procedurii de reglementare a activitatilor economice si sociale cu impact asupra mediului înconjurator si cu Legea protectiei mediului nr. 137/1995.