Home Rosia Montana Gold Corporation Galerie Foto Despre Autor chelu`

Proiectul Rosia Montana

     Comuna Rosia Montana (situata în nord-vestul tarii, la 128 km de Cluj-Napoca si 70 de kilometri de Alba Iulia, în judetul Alba) adaposteste cel mai mare zacamânt de aur din Europa (estimat la 10,6 milioane uncii de aur), exploatat de secole în mod traditional, în subteran. Gabriel Resources Ltd (numita în continuare GR), cu actiunile tranzactionate la bursa din Toronto, Canada si Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A. Deva s-au asociat în 1997 în Compania Eurogold S.A, care în 1999 îsi schimba numele în S.C. Rosia Montana Gold Corporation S.A (numita in continuare RMGC) – în cadrul careia care 80% din actiuni sunt detinute de GR si 19,3% de catre Minvest Deva. Aceasta propune la Rosia Montana cel mai mare proiect de exploatare la suprafata la scala larga din Europa, folosind cianurarea ca procedeu de extragere a aurului si argintului. RMGC a devenit în octombrie 2000 titulara licentei de exploatare a Minvest-ului. Pentru viitor compania în cauza va trebui sa solicite o noua licenta de exploatare sau marirea capacitatii celei actuale, având in vedere ca licenta actuala prevede o capacitate de productie de 400000 tone minereu / an, capacitate mult sub nevoile noului proiect.

    În baza acestui acord, GR va furniza capitalul de baza estimat la 437 milioane USD iar RMGC va întreprinde exploatarea. GR va finanta de asemenea printr-un împrumut programul companiei Minvest Deva de închidere a lucrarilor miniere actuale, urmând ca în schimbul acestei investitii sa retina în timpul exploatarii procente din profitul care ar reveni companiei Minvest. Astfel, din productia totala guvernului român îi vor reveni 2% ca redeventa miniera, urmând ca aproximativ 85% din profit sa revina GR.
    Pentru a extrage cele 10,6 milioane uncii de aur si 52,3 milioane uncii argint, RMGC îsi propune ca pe parcursul a 16,4 ani sa deschida patru cariere de minerit, realizând o productie miniera totala de 36000 tone/zi, în total productia de minereu pe an fiind de 13 milioane tone. În Studiul de Fezabilitate Minproc Ltd (aprilie 2001) este estimat faptul ca singura metoda economic viabila de producere a aurului este tratarea minereului cu cianura de sodiu. La Rosia Montana se vor folosi in total 250000 tone de cianura. Sterilele rezultate dupa procesarea minereului vor fi stocate intr-un iaz de decantare ce va ocupa o suprafata de aproximativ 400 ha, cu o capacitate de stocare de 250 milioane tone si un baraj înalt de 185 m.

    Zona Rosiei Montane este foarte populata, astfel, pentru a se realiza, proiectul implica stramutarea a 2156 oameni (958 familii), distrugerea sau reamplasarea a 10 biserici, 9 cimitire, distrugerea a numeroase vestigii arheologice care se grupeaza într-un ansamblu unic în Europa, apartinând patrimoniului mondial, umplerea cu steril a unei întregii vai – Valea Corna.

    Gabriel Resources nu a efectuat niciodata un proiect minier si a fost înfiintata special pentru acest proiect. Compania a încercat sa atraga in proiectul Rosia Montana mari companii miniere, dar a fost refuzata în mod repetat. În documentatia oficiala depusa la Inspectoratul Judetean de Protectie a Mediului si la Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, GR anunta intentia de obtinere a acordului de mediu în luna iulie 2003 si începerea perioadei de constructie in luna septembrie a acestui an, iar exploatarea efectiva la sfârsitul anului 2005. Cu toate acestea, o actualizare a proiectului facuta publica pe data de 26 februarie 2003 decaleaza cu aproximativ un an aceste procese: este de asteptat ca acordul de mediu sa se obtina la sfârsitul anului 2003, iar perioada de constructie sa înceapa la sfârsitul anului 2004. GR a solicitat totodata un împrumut de 250 milioane USD din partea International Financial Institution (IFC), corpul privat de împrumuturi al Bancii Mondiale, dar în octombrie 2002 IFC a anuntat ca nu va finanta acest proiect datorita unor probleme sociale si de mediu grave pe care acesta le implica.

    Concentratia de aur de 1,4 gr/tona de minereu din rezerva de la Rosia Montana este foarte aproape de limita rentabilitatii economice a exploatarii aurului – 1,2 grame/tona minereu. Aceasta presupune faptul ca mina de la Rosia Montana, daca ar fi deschisa, ar fi foarte sensibila la fluctuatiile pietei, putând fi închisa temporar sau chiar permanent în cazul unei scaderi bruste a pretului aurului pe piata mondiala.

    Proiectul actualizat facut public la data de 27 februarie 2003 prevede costuri de capital cu 180 milioane USD mai mari, cresterea înregistrându-se de la 253 milioaneUSD la 437 milioane USD. Aceasta a determinat o scadere a actiunilor la bursa pana la numai 3,13 USD. Celebra institutie de evaluare financiara Merrill Lynches a lansat un raport despre Gabriel Resources în care afirma: “In opinia noastra, cresterea costurilor necesare pentru dezvoltarea proiectului Rosia Montana ridica mult riscul financiar legat de termenii, timpul si disponibilitatea fondurilor pentru ca Gabriel sa porneasca singura in exploatarea depozitului”.